De samenstelling van verf

Waaruit bestaat verf?

Geen project is te groot

Zorgvuldige voorbereiding

Standaard 1 jaar garantie

40 jaar ervaring

Waar is verf eigenlijk uit samengesteld?

Bindmiddelen

Bindmiddelen zijn natuurlijke of synthetische vloeibare stoffen zoals harsen, bitumen of oliën die de kleurstoffen als een vaste harde laag hechten aan de ondergrond na droging van de verf. De kwaliteit en hoeveelheid van de bindmiddelen bepaald naast de hechting tevens de glans en duurzaamheid van de verf. Kortom hoe beter de kwaliteit en hoe groter de hoeveelheid van de bindmiddelen…hoe hoger de prijs.

Kleurstoffen

Kleurstoffen zijn de vaste stoffen in verf en worden ook wel pigmenten genoemd. De hoeveelheid en kwaliteit van de pigmenten zijn bepalend voor de kleur, de dekking (dichtheid) en kleurvastheid (verkleuring) van de kleur. Dus beter en meer pigment zorgt voor betere maar wel duurdere verf.

 

 

Vulmiddelen

Kwalitatieve vulmiddelen zorgen voor de massa of vullend vermogen van de verf die de ondergrond egaliseert, waardoor de verflaag strak en vlak uitvloeit. Bij een goedkope verf zullen oneffenheden van de ondergrond dus beter zichtbaar zijn.

Oplosmiddelen

Oplosmiddelen of verdunners zijn ook vloeibare stoffen zoals water, thinner of terpentine. De oplosmiddelen zorgen voor het soepel vloeiend en egaal kunnen aanbrengen van de verf en een vluchtige verdamping zorgt voor een snelle droging.

Hulpstoffen

Hulpstoffen kunnen diverse extra eigenschappen aan verven toevoegen zoals snelle droging, krasvast, uv-bestendig, water afneembaar, schimmel- of corrosie werend, hoge of lage temperatuur bestendigheid etc.

 

Z’n gewicht in goud waard

Verven die meer vaste stoffen zoals kleurstoffen en bindmiddelen bevatten, zijn ook aanzienlijk zwaarder in gewicht dan goedkope verven. Ook zijn goedkope verven vaak dunner zodat deze minder dik kunnen worden aangebracht en dus minder bescherming bieden. Soms wordt ook krijt gebruikt, in plaats van een goed bindmiddel. Hierdoor zijn bij goedkope verf meerdere behandelingsbeurten voor zowel de dekking als de bescherming nodig.

 

Voorbeeld professionele verf:

We schilderen de wanden en plafonds in uw woonkamer en kost € 50,- per uur. De professionele Sigma verf kost € 145,- per 10 liter.
De verf dekt in 1 keer dus 2 emmers en 1 uur arbeid is voldoende. De kosten waren nu 2 emmers verf + 1 uur arbeid (€ 290,- + € 50,- = totaal € 340,-)
De woonkamer ziet er superstrak uit en hoeft bij normaal gebruik pas over zeven jaar opnieuw te worden geschilderd.

Voorbeeld goedkope bouwmarktverf:

We schilderen dezelfde wanden en plafonds in uw woonkamer en kost € 50,- per uur. De goedkope bouwmarkt verf kost € 70,- per 10 liter.
De verf dekt niet in 1 keer dus 4 emmers en 4 uur arbeid benodigd. De kosten waren nu 4 emmers verf + 2 uur arbeid (€ 280 + € 100 = totaal € 340,-)
De woonkamer ziet er redelijk uit hoeft bij normaal gebruik pas over 4 jaar opnieuw te worden geschilder

Conclusie

In voorgenoemd voorbeeld wordt duidelijk dat er geen voordeel is behaald in zowel de kosten, het optische resultaat als de duurzaamheid, door het gebruikmaken van de goedkope bouwmarkt verf.

Uiteraard zijn de verschillen van dit voorbeeld vele malen groter wanneer wij dit gaan vergelijken met professionele en goedkope buitenlakken die de extreme weersinvloeden hier in Nederland moeten kunnen doorstaan.

Onze opdrachtgevers zijn bijna altijd vastgoedeigenaren (van woningen, bedrijfspanden of instellingen) die na het horen van dit verhaal als antwoord op hun vraag: “is dure verf nou ook echt beter?” zelf ook al met het antwoord “JA” komen…u nu ook?